lördag 28 juli 2012

Harry Potter - och de vises sten

Mr och mrs Dursley vill inget hellre än att vara "normala". Det är lite ironiskt att den ett år gammal pojke som lämnas på deras trappa råkar vara den största trollkarlen i historien. 


Av J.K. Rowling, Tiden

Den föräldralösa pojken Harry Potter bor tillsammans med sin moster , morbror och deras son Dudley strax utanför London. Han gör sitt bästa för att passa in men vad han än gör verkar gå fel; saker han är i närheten av försvinner och sedan dyker de upp igen på konstiga ställen. När hans moster - mrs Dursley - klipper hans hår växer det ut igen på bara några timmar. Enligt dem har han bara förstört deras "normala" liv och de är fast beslutna att förvandla Harrys liv till en mardröm. De ger honom inte några nya kläder bara Dudleys avlagda plagg, som är på tok för stora för Harry, och tvingar honom att göra varenda hushållssyssla de kan komma på.

Nu är han 11 år. Han sitter på ett tåg som tar honom till en skola långt hemifrån, en skola som han hörde talas om först för några veckor sedan; Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Han hade tydligen varit inskriven på den skolan ända sedan han föddes, något paret Dursley aldrig berättat. Ja, och en sak till... han har nyss fått reda på att han föräldrar blev mördade av en av de mäktigaste trollkarlarna som någonsin levt, och att det var Harry själv som hade besegrat honom... eller?

Den här boken var anledningen till att jag fastnade för fantasyböcker. Efter att ha läst den en andra gång förstår jag varför. J.K. Rowling har inte bara kommit på en fantastiskt spännande och unik historia utan har även skrivit den på ett medryckande sätt som får en att önska att den aldrig tar slut. Handlingen blir aldrig tråkig och det händer saker hela tiden. Det kvittar om du är gammal eller ung för den här boken måste du läsa! Det finns dessutom sju böcker i serien.

Antal sidor: 379     Betyg: Tidlös


P.s. Om du redan är ett Harry Potter-fan så kolla in deras hemsida; Pottermore. Där kan du besöka Diagongränden, bli indelad till ett elevhem, kasta förtrollningar och brygga trolldrycker. Det är gratis att registrera sig men en förälders/förmyndares godkännande är nödvändigt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill kommentera mitt inlägg!

Alla inlägg granskas innan de publiceras, så om du vill ställa en fråga till mig men inte vill att det ska komma upp på bloggen kan du bara skriva det i kommentaren så raderar jag den istället. Men självklart så svarar jag på din fråga ändå.