söndag 28 oktober 2012

Bokbloggsjerka 26 - 29 oktober

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Det korta svaret: Nej, jag betygsätter ingenting på min blogg.

Det aningen längre svaret: Jag visste redan när jag startade bloggen att jag inte skulle betygsätta de böcker som jag recenserar; ett betyg känns för slutgiltigt. Jag vill att läsarna ska kunna tolka mina åsikter på sitt eget sätt och skapa sig en egen uppfattning utifrån dem. Det är även ett bra trick; för då tvingas folk att läsa hela texten, i stället för att bara snabbt skumma igenom tills man ser betyget. Ibland kanske man inte orkar läsa ett långt inlägg, och då kan jag förstå att ett betyg underlättar. Men om man inte har orken så är det ingen som säger att man inte kan gå in på bloggen senare och läsa; inläggen springer knappast sin väg.

18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tach för komplimangen :)

   Radera
  2. Stavfel - det var meningen att stå "tack" ;)

   Radera
  3. Haha, jag tänkte väl det! ;)

   Radera
 2. Svar: Har Pottermore, är också en Ravenclaw där :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Vad är odsen? :D

   Visst är 2:a boken super!

   Radera
  2. Precis :D Ja verkligen!

   Radera
 3. Problemet är ju att om jag inte läst boken, men tänker läsa den senare så vill jag bara skumma texten och egentligen bara få veta om den klassas som bra eller dålig. Eftersom väldigt många skriver väldigt mycket och avslöjande om handlingen så riskerar jag att få veta mer än jag vill. Det är ett evigt dilemma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig fullkomligt. Jag brukar själv undvika baksidan av böcker av samma anledning. Det kanske finns ett sätt att mötas på mitten ;/ Jag får ta och brainstorma lite. Vem vet, jag kanske kommer på något riktigt bra (men räkna inte med det ;)
   Om du har någon kul idé så säg bara till!

   Radera
 4. Håller med om att det är svårt med betyg. Och en text ger oftast mer - kanske just det där som drog ner betyget för mig är det som du gillar, och tvärt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BINGO! Dr Glas, du är ett geni! Det är exakt där skon klämmer; att i en skala på 5 betyder - till exempel - en 2:a en sak för dig, men kanske en annan sak för mig. Det är så svårt att uttrycka varför man tycker som man gör när man använder betyg.

   Radera
 5. Förresten, skulle det inte vara smart att ge ut din mejladress så att folk kan kontakta dig? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska tänka över det :)

   Är det något särskilt du ville?

   Radera
  2. Jo, intervjua dig till Interview Me!

   Radera
 6. Betygsätter inte heller, det blir så "enkelt" då känns de som :P ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Enkelt" är en bra beskrivning på det... :)

   Radera
 7. Jag tycker betyg är ett bra komplement till en recension Visst har det hänt att jag skummat texten och hoppat direkt till betygen, men jag vill läsa tankarna och åsikterna om boken också.
  Själv tycker jag det är svårt att betygsätta böcker, men andra går gärna göra det.
  Men som du säger, ett betyg för mig behöver inte vara samma för dig.

  SvaraRadera
 8. Jag har det också som komplement. Jag kan ibland hitta jättemycket att klaga på en bok jag faktiskt tycker om - då är det bra att betyget är med också. Tex. Det finns fler tillfällen.

  SvaraRadera

Vad kul att du vill kommentera mitt inlägg!

Alla inlägg granskas innan de publiceras, så om du vill ställa en fråga till mig men inte vill att det ska komma upp på bloggen kan du bara skriva det i kommentaren så raderar jag den istället. Men självklart så svarar jag på din fråga ändå.