tisdag 4 september 2012

Pojke Flicka

Har du en kusin som går dig på nerverna? När du har läst denna boken kommer du vara glad att det inte är värre - typ, en gangstergrabb med kass attityd som dessutom har blivit förtjust i att klä sig - och bete sig - som en tjej!


Av Terence Blacker, Tiden
Matthew Burton är en tretton år gammal pojke som bor i ett typiskt medelklass samhälle i dagens England. Där bor han tillsamman sina med sina föräldrar, som har lite ombytta roller; Matthews mamma jobbar heltid och hans pappa tar hand om allt hushållsarbete. Förutom det så vill de - och alla andra vuxna - att allt ska vara "normalt"; killar ska vara tuffa och tjejer ska vara snälla. Folk växer upp i tron om att flickor är ömtåliga och försiktiga, och om någonting händer antar man att direkt att det är den närmaste kille inom en hundra meters-radie som bär skulden. Så länge alla är eniga om det så funkar det ganska bra, men strax innan skolan börjar igen efter sommarlovet dör Matthews moster och han tvingas dras med sin ohövlige kusin Sam. Själv tycker Sam att han är den tuffaste killen på planeten, i och med att han är den stora gangstern "Krasch" Lopez' - som sitter i fängelse - son, och han är i desperat behov av att bevisa det. Det råkar också vara så att Matthew är ledaren för "Uthusgänget", det närmaste ett "gäng" som finns i staden, och Sam gör vad som helst för att bli en medlem. Ironiskt nog är Sams utseende gaska feminint; han är kort, spinkig, har blont hår som når honom till axlarna samt att han är mil från puberteten, trots att han är lika gammal som Matthew. Det ger "Uthusarna" en idé. För att Sam ska sluta hänga efter dem ska de ge honom en uppgift som ingen av dem tror att han kommer att acceptera; eftersom ingen i staden vet vem Sam är ska han klä ut sig till en tjej, och dessutom leva som en flicka en hel vecka...

Boken är uppbyggd av bara parallellhandlingar, vilket gör den rolig att läsa eftersom man får se samma berättelse ur många olika synvinklar och med fantasirik variation i skrivandet; baserat på karaktärens personlighet. Pojke Flicka är en tankeväckande bok som skildrar ojämlikhet och genus i dagens samhälle på ett nytt och kreativt sätt. Jag läste boken för första gången när vi hade så kallade "boksamtal" i skolan, och det var nätt och jämnt att jag kunde låta bli att fortsätta läsa längre än till den angivna sidan. 

Antal sidor: 284     Betyg: Tankeväckare

Jag hittade en superbra recension av denna boken på "Älvdalens ungdomsblogg"! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill kommentera mitt inlägg!

Alla inlägg granskas innan de publiceras, så om du vill ställa en fråga till mig men inte vill att det ska komma upp på bloggen kan du bara skriva det i kommentaren så raderar jag den istället. Men självklart så svarar jag på din fråga ändå.